Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 octombrie 2011

Analiza evaluăii iniţiale la matematică desfăşurată în clasa a V-a


Obiectivele evaluării:
* să scrie, să citească, să compare, să estimeze şi să ordoneze numere naturale date;
* să efectueze operaţii de adunare, şi scădere a numerelor naturale cu utilizarea algoritmilor de calcul şi a proprietăţilor operaţiilor;
* să efectueze operaţii de înmulţire şi împărţire cu rest a numerelor naturale, utilizând proprietăţile operaţiilor şi algoritmii de calcul;
* să descopere, să recunoască şi să utilizeze în contexte variate corespondenţe simple şi succesiuni de obiecte sau numere asociate după  reguli date;
* să exploreze modalităţi variate de a compune şi descompune numere naturale;
* să rezolve, să compună probleme şi să utilizeze semnificaţia operaţiilor aritmetice în rezolvarea unor situaţii de problemă;
·        Media clasei este  6,8  ceea ce se poate traduce în existenta unui nivel mediu de cunoştinţe , procentul de promovabilitate fiind de  86,6%  ( din 15 de elevi evaluaţi, 13  au avut note peste 5)
·        Se poate constata că sunt atinşi in procente foarte bune itemii 1, 2, 3, 4, elevii dovedind o bună cunoastere a calculului numeric, a proprietatilor operatiilor cu numere naturale, astfel încît se poate considera ca au un set de cunostinte necesare parcurgerii materiei de clasa a V-a.
·         Toţi elevii evaluaţi au încercat toate aplicaţiile, de unde rezultă ca s-au putut ţncadra în intervalul temporal propus-45 min.
·        Itemul cu cel mai mic procentaj a fost I 5 , Exercitiile de calcul au fost rezolvate şi direct însa unii elevi au copiat sau au transcris gresit de  pe ciornă.
·        Unii elevi au rezolvat coret problema de aritmetică atţt prin metoda grafica cît si prin metoda aritmetică.

         Testul iniţial fiind administrat în a doua saptamînă din semestrul I , pot considera sa şi-a spus cuvîntul şi pauza în exersare datorată vacanţei, motiv pentru care consider că elevii care nu şi-au atins performanţa prin acest test se vor redresa uşor pe parcursul anului şcolar.
    În ceea ce priveşte atingerea obiectivelor, aceasta s-a realizat in procent de  72,5 %
     ceea ce dovedeşte că elevii testaţi au însuşit pe parcursul ciclului primar cunoştinţele cerute de curriculumul  şcolar.

Ameliorarea
·        Pentru a corecta eventualele lipsuri s-au creat la nivelul clasei grupuri de sprijin, formate din elevii care au obţinut rezultate bune la testare şi care s-au oferit să acorde ajutor celorlalţi;
·        Au fost informaţi părintii asupra rezultatelor cît şi comisia ;
·        S-au stabilit cîteva repere asupra modului în care elevii vor fi supravegheaţi în efectuarea temelor şi învăţarea lecţiilor la matematica;
·        Se vor efectua în clasa o serie de probleme care să dezvolte la elevi spiritul de observaţie si gîndirea critică, probleme de logica matematică şi probleme care să necesite o argumentare orală.
·        Elevii vor fi implicaţi în activităţi independente cu nota , pentru a se încadra într-n timp determinat şi pentru a se obişnui cu notarea pe baza unui barem;
·        Elevilor li se vor explica la fiecare oră care sunt obiectivele propuse ;
·        Corectarea temei pentru acasă şi a activităţilor independente va ocupa un loc important în cadrul orei de matematică.
·        Nu s-au evidentiat elevi cu potenţial aptitudinal pentru olimpiadele şcolare, dar vor fi antrenaţi în rezolvarea unor exerciţii cu un grad de dificultate mai mare .

joi, 8 septembrie 2011

Metode de cercetare


Adesea evaluarea rezultatelor şcolare este redusă la acţiuni cum sunt: „a verifica”, „a nota”, „a aprecia”, „a clasifica”. De fapt componentele evaluării sunt: verificarea realizării obiectivelor, măsurarea rezultatelor prin utilizarea unor procedee prin care se stabileşte o relaţie funcţională între un ansamblu de simboluri şi un ansamblu de fenomene şi obiective sau elementare acestora conform unor caracteristici pe care acestea le posedă(aprecierea care presupune emiterea unei judecăţi de valoare asupra fenomenului evaluat pe baza datelor obţinute prin măsurare, prin raportarea acestora la un termen de referinţă, a unui sistem de valori sau criterii).
      Progresul rapid al dezvoltării şcolii româneşti şi necesitatea perfecţionării neostenite a muncii instructiv-educative presupun ca învăţătorii, paralel cu activitatea lor practică, să desfăşoare şi o muncă de cercetare şi studiere a experienţei înaintate.
            Procesul de cercetare ştiinţifică cuprinde trei momente. Primul dintre ele se bazează pe observarea unor lucruri, fenomene sau procese. Cel de-al doilea moment se referă la crearea ipotezei pe baza faptelor observate şi a raporturilor dintre ele. Ipoteza îndeplineşte rolul răspunsului la întrebarea pusă în faţa observaţiei. Ultima fază o constituie verificarea experimentală a ipotezei – moment al desprinderii concluziilor pe baza ipotezei şi verificarea lor prin intermediul experienţelor.
Cea mai utilizată sistematizare a metodelor de cercetare psihopedagogică le grupează în:
1.      Metode de acumulare a datelor:
·        Experimentul;
·        Observaţia psihopedagogică;
·        Conversaţia;
·        Analiza produselor activităţii;
·        Testul;
2.      Metode matematico – statistice:
·        Tabele analitice;
·        Tabele sintetice;
·        Histograme;
·        Media aritmetică
           



            Experimentul  presupune crearea unei situaţii noi, prin introducerea unor modificări în desfăşurarea acţiunii educaţionale.
Observaţia
 Ca metodă de cunoaştere şi cercetare psihopedagogică, observaţia constă în urmărirea intenţionată şi înregistrarea exactă, sistematică a diferitelor manifestări comportamentale ale elevului aşa cum se prezintă ele în mod natural.
Calitatea observaţiei depinde de o serie de factori dintre care enumerăm:
              • particularităţile psiho-individuale ale observatorului (concentratea atenţiei, sesizarea esenţialului);
                • ecuaţia personală a observatorului (tip descriptiv, tip evaluativ, tip erudit, tip imaginativ);
               • factori sociali ce pot deforma calitatea , percepţiei, selectivitatea ei.
Conversaţia  este o formă de anchetă ce constă într-un dialog dintre cercetători şi subiecţi supuşi investigaţiei în vederea colectării unor date în legătură cu fenomenele ce se urmăresc. Ea se desfăşoară pe baza unui plan şi a unor întrebări dinainte elaborate.
Testul este un instrument standardizat care constă într-o probă sau o serie de probe elaborate în vederea înregistrării unei calităţi, însuşiri sau manifestări comportamentale la un stimul sau un set de stimuli  administraţi din exterior.

duminică, 4 septembrie 2011

Strategii de promovare a educaţiei incluzive


Reflecţie de acţiune
1. Exista vreun grup de copii sau tip de elevi care ar putea crede ca ei „nu constituie o prioritate“ în şcoala dumneavoastra?
2. Care sunt paşii pe care îi puteti parcurge pentru a asigura pe aceşti elevi, că şcoala dumneavoastră  ar considera  educaţia lor la fel de importantă  ca şi a celorlalţi?
EDUCAŢIA INCLUZIVĂ  este o filosofie, un proces permanent de îmbunătăţire a instituţiei de educaţie, de explorare a resurselor umane, materiale, spirituale existente  pentru a susţine participarea tuturor copiilor  la educaţie în instituţiile din comunitate şi pentru  ale asigura acces la servicii adecvate necesităţilor de dezvoltare, de învăţare, sociale etc.
  Clarificări conceptuale
Abordarea incluzivă susţine ca şcolile au responsabilitatea de a-i ajuta pe elevi să depăşească barierele din calea învăţării şi că cei mai buni profesori sunt aceia care au abilităţile necesare pentru a-i ajuta pe elevi să reusească acest lucru.
Abordarea tradiţionala
         Prioritatea o constituie „elevii buni“.
         Dacă un elev se confruntă cu bariere în învăţare deoarece părinţii săi nu au urmat o şcoală şi îl încurajează să lipsească de la şcoală, nu poate face faţă  curriculumului, este paralizat de emoţii sau înfruntă alte situaţii … este problema elevului.
         Şcolile sunt judecate după rezultatele obţinute de cei mai buni elevi (de exemplu, la olimpiade).
         Cei mai buni profesori sunt cei care au rezultate bune cu cei mai buni elevi.
Abordarea incluziva
         Toţi elevii sunt consideraţi la fel de importanţi.
         Colaborează cu părinţii si cu comunitatea pentru a îmbunătăţi        frecvenţa şi a reduce abandonul.
         Creează un mediu afectiv pozitiv în care elevii au încredere în profesorii lor şi care se adaptează la nevoile elevilor.
         Şcolile sunt judecate după  progresul înregistrat de toţi elevii.
         Cei mai buni profesori sunt cei care ii ajuta pe toţi elevii sa înregistreze progrese.
          
SCOPUL EDUCAŢIEI INCLUZIVE  -   ASIGURAREA ACCESULUI  tuturor copiilor la o educatie de calitate

Beneficiari direcţi  -  toţi copiii, indiferent de starea materială a familiei, mediul de reşedinţă, apartenenţă etnică, limbă vorbită, sex, vârstă, de apartenenţa politică sau religioasă, starea de sănătate,  de caracteristicile de învăţare, starea de sănătate, de antecedente penale, inclusiv:
 
copiii orfani, abandonaţi, lipsiţi de îngrijire părintească;
copiii din familiile defavorizate;
copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi;
copiii străzii;         
copiii şi tinerii în conflict cu legea;
copiii şi tinerii traficaţi;
copiii şi tinerii supuşi violenţei;
copiii şi tinerii care consumă droguri, alcool, alte substanţe toxice;  
copiii afectaţi de HIV/SIDA,
copiii cu maladii somatice cronice;
 copiii şi tinerii supradotaţi;

Cum îl poţi învăţa pe adolescent să asculte activ


1) Prima conditie importantă este să ştii să asculţi tu însuţi în mod activ. Dacă în comunicarea cu el, îl întrerupi des, îi vorbeşti răstit sau îl critici, cu siguranţă adolescentul tău nu va fi dispus să te asculte sau să comunice deschis cu tine.

2) Jocuri de rol. Îi poţi propune o activitate distractivă atunci cînd sunteţi în aer liber: o plimbare cu ochii închişi. Stabileşte un punct de plecare şi un punct de sosire. Leagă-l pe adolescent la ochi cu o eşarfă, pentru a te asigura că nu vede nimic şi, în spaţiu liber, fără obstacole periculoase, ghidează-l verbal de-a lungul traseului dinainte stabilit. Va fi nevoie să te asculte cu foarte mare atenţie pentru a putea parcurge traseul pînă la final. De asemenea, tu va trebui sa fii cît mai clar(a) în exprimare. Aşadar, va fi un exerciţiu util pentru amandoi.

3) Cere-i să îţi spuna în cuvintele proprii ceea ce a inţeles din ce i-ai zis. Astfel, te asiguri ca a înţeles corect, dar îi formezi şi obisnuinţa de a reformula mesajul receptat, un principiu important al ascultării active.

4) Incurajează-l să îţi pună întrebări atunci cînd nu a înţeles ceva. Atunci cînd îi povesteşti un eveniment sau  îi explici ceva, întreabă-l din cînd în cînd dacă are întrebări sau dacă a înţeles. Spune-i că atunci cînd nu a înţeles ceva, să îţi adreseze întrebarea în timpul discuţiei voastre.

5) Vorbeşte cu el despre situaţii în care nu a reuşit să comunice cu cei din jur şi ajută-l să îşi dea seama de ce s-a întamplat acest lucru.

Tu cum comunici cu adolescentul tău? Reuşeşti să îl faci să te asculte?

miercuri, 9 martie 2011

RELAŢIA ŞCOALĂ-FAMILIE


Cum pot fi parteneri părinţii şi şcoala? O relaţie eficientă şcoală-părinte poate fi realizată în principal pe două căi: comunicare bilaterală clară şi consistentă; variate mijloace de implicare.
Relaţia părinte-şcoală se bazează pe încredere, comunicarea eficientă asigurând încredere
reciprocă. La începutul parteneriatului real cu părinţii, învăţătoarea trebuie să se gândească ce poate învăţa de la părinţi despre copiii lor. Pentru ca o comunicare în ambele sensuri între părinţi şi învăţătoare să aibă succes, învăţătoarele trebuie să folosească metode eficiente de ascultare. Ascultarea atentă a părinţilor trimite mesaje de valoare pentru stabilirea unei relaţii deschise, susţinută de ambele părţi. A şti să asculţi înseamnă a fi capabil să creezi premisele colaborării.
În învăţământul primar  are loc o comunicare mai regulată între şcoală şi părinţi. În acest sens, canalele deschise de comunicare se stabilesc, în clasa I, cu o săptămână inainte de inceperea anului şcolar, scopul întâlnirii cu părinţii este cunoaşterea reciprocă. La acea dată , noi, învăţătoarele întâlnim copilul şi părinţii, facem cunoştinţă cu aşteptările părintelui privind anul şcolar, stabilim o relaţie prietenoasă şi deschisă care va continua tot anul şi solicităm câteva informaţii de la părinţi cuprinse într-un chestionar :”Ce-ar dori copilul să câştige în acest an şcolar?;Ce activităţi ale copilului v-ar place să le cunoaşteţi?Există anumite experienţe sau evenimente din viaţa copilului dumneavoastră pe care ar trebui să le cunoaştem?Care este cel mai mare motiv de mândrie privind copilul dvs.?Care sunt jocurile şi activităţile lui preferate?Ce face copilul dvs. când este trist? Care este cea mai bună metodă de alinare?Ce altceva vreţi să ştim despre copilul dumneavoastră?Cum v-ar place să fiţi implicat în viaţa şcolii şi a clasei în acest an?”
Întâlniri organizate regulat în scopul prezentării imaginii evolutive a fiecărui copil în toate domeniile de dezvoltare.
Pentru  întreţinerea comunicării regulate cu părinţii despre activităţile şcolare am folosit:
  • scrisori săptămânale sau lunare prin care am furnizat informaţii despre activităţile în care au
 fost implicaţi copiii;
  • întâlniri cu grupuri de părinţi , un mod de informare educaţională preventivă şi de sprijin
  • întâlniri la o cafea de dimineaţă, acest moment al zilei este convenabil pentru părinţii care
 lucrează pentru a se întâlni cu directorul, cu învăţătoarele, pentru a avea discuţii despre şcoală
  • întâlniri la amiază când părinţii vin să audă informaţii despre activităţi care au succes la copii
şi pot fi repetate acasă, să participe la evaluarea activităţilor pe centre.
  • activităţi demonstrative, prin are am urmărit ca   elevii să-şi dezvolte capacităţile de
cunoaştere şi preţuire a părinţilor, a muncii şi dragostei lor, de a se cunoaşte reciproc (anexa 1-proiect didactic).                                                             
  • participări ale părinţilor în activitatea la clasă – implicarea părinţilor în activitatea la clasă
ne-a ajutat să cunoaştem mai bine fiecare copil, am observat direct felul în care părinţii îşi motivează copiii, în care îi ajută să rezolve probleme, să se apropie de o sarcină de lucru sau felul în care familia
îşi împărtăseşte preocupările şi interesele.
  • festivaluri şi sărbători- adună împreună părinţi, copii, învăţătoare, profesori. De exemplu Sărbătoarea celor  100 de zile de şcoală  .Pe parcursul celor 100 de zile de şcoală fiecare elev din clasa I, cu sprijinul părinţilor, a adunat in colecţii inedite diferite obiecte, o sută (100 de nasturi, ....100 de obiecte.....) pe care le-a expus in faţa colegilor
Într-o şcoală prietenoasă, părinţii acţionează ca voluntari . Părinţii voluntari pot avea sarcini, cum ar fi: coordonatori ai unor evenimente speciale; reparaţii şi îmbunătăţiri; munca în bibliotecă, participanţi la proiecte speciale artistice şi ştiinţifice care necesită ajutor suplimentar din partea adulţilor , organizatori ai zilelor de naştere şi a altor sărbători, colectori de fonduri- aceşti părinţi îşi oferă talentele şi cunoştinţele pentru a colecta fonduri în sprijinul financiar al şcolii, cum ar fi program de gospodărire (pictură pe sticlă) într-un proiect special. Acest fel de activităţi întăresc relaţiile comunitare de încredere şi bunăvoinţă reciprocă. Fiecare activitate este importantă pentru că arată posibilitatea că fiecare se poate implica în transformarea şcolii într-o comunitate adevărată.
În concluzie, toţi părinţii trebuie încurajaţi să profite de numeroasele oportunităţi pe care le au pentru a deveni parte din viaţa şcolii şi de a extinde sensul de comunitate în familiile lor.Noi, pedagogii trebuie să găsim mijloace de a comunica şi evidenţia experienţele evolutive ale copiilor la şcoală, trebuie să pregătim un flux constant de informaţii de calitate îndreptate spre părinţi, astfel încât să-i determinăm să-şi reexamineze atitudinile faţă de rolul de părinte şi opiniile despre experienţele prin care trec copiii şi să abordeze mult mai preocupaţi întreaga experienţă şcolară.
„Unele lucruri probabil se schimbă, dar noi începem şi sfârşim cu familia.”
Anthony Brandt

LISTĂ DE ACȚIUNI PRIVIND CREȘTEREA MOTIVAȚIEI ÎNVĂȚĂRII


  • Educarea și creșterea curiozității elevului, curiozitatea fiind un potențial motiv de învățare;
  • Dezvoltarea încrederii în sine prin oferirea unor posibilităţi de a obţine succes;
Pentru dezvoltarea încrederii în sine se propun următoarele sugestii:
  Creaţi elevilor aşteptări pozitive în ceea ce priveşte obţinerea succesului. Divizaţi scopurile complexe în secvenţe mai mic. Este mult mai greu să cari un sac cu cărţi dacă împarţi cărţile în teancuri a cîte 15.
Oferiţi elevilor posibilităţi de a obţine succese. Elevii câştigă o încredere mai mare în sine dacă li se acordă asistenţă suficientă pentru a realiza sarcina pe care nu o pot executa fără ajutorul cuiva.
  Acordaţi-le elevilor posibilitatea de a-şi controla într-o măsură anumită propria instruire. Ajutaţi-i să înţeleagă că învăţarea este o consecinţă directă a eforturilor depuse de ei.
·         Cunoaşterea atitudinii elevilor cu referire , în special, la conţinutul disciplinei şi modificarea spre bine  a acestor atitudini prin :
                    - oferind un mesaj persuasiv şi bine argumentat;
                    - modelînd şi / sau încurajînd comportamentele dezirabile şi pertinente;
                    -inducînd disonanţă între componentele cognitive, afective şi comportamentale ale atitudinilor.
  • Structurarea activităţilor astfel încât realizarea acestora să conducă la satisfacerea necesităţilor (nevoilor) de la nivelurile superioare ,pornind de la nevoi fiziologice, nevoia de siguranţă, nevoia de dragoste şi afiliere, nevoia de stimă şi apreciere, nevoia de auto – actualizare.
  • Recunoaşterea succeselor elevilor, atât în public, cât şi în particular, consolidează comportamente şi atitudini care  asigură obţinerea succesului. În continuare elevii vor tinde să procedeze în mod similar sau chiar mai elaborat, având scopul de a reuşi din nou.
·         Utilizarea emoţiilor pozitive pentru a creşte productivitatea şi motivaţia. O memorie bună şi de lungă durată este în relaţie directă cu starea emoţională trăită de subiect în momentul memorării, susţin psihologii. Astfel, elevii învaţă mai bine atunci când învăţarea este „acompaniată” de emoţiile plăcute.
  • Implicarea elevilor în activităţi. Unul din factorii majori ai motivaţiei este implicarea elevilor în propriul proces de instruire.

Parteneriatul cu părinţii


                                
         I. Barierele unei comunicări eficiente cu părinţii
            Comunicarea cu părinţii reprezintă una din componentele extrem
de importante ale managementului şcolar, domeniu în care, cadrul didactic
 îşi exprimă cel mai elocvent competenţele sale sociale, psihopedagogice
şi manageriale .Cercetările sociologice arată că cele mai multe cadre
 didactice nu sunt prea optimiste atunci când sunt rugate să
aprecieze eficienţa  comunicării cu părinţii. Barierele în calea unei
comunicări eficiente cu părinţii sunt mult mai mari decât şi le închipuie
marea masă a  cadrelor didactice şi , mai cu seamă, a  cadrelor didactice
 tinere. Regulile cunoscute, acceptate, preluate şi exersate în relaţionarea
 cu părinţii, sunt cu preponderenţă cele clasice; multe însă dintre
acestea rămân actualmente depăşite de cercetările educaţionale moderne.
 În calitatea sa nouă, de manager, cadrul didactic trebuie să gestioneze, cu
maximum de eficienţă,  relaţiile cu părinţii, transformându-şi prezumtivii
"inamici" în aliaţi şi în parteneri .
            Din această perspectivă, orice cadru didactic este bine să
cunoască şi să conştientizeze principalele bariere ale comunicării cu părinţii,
în scopul evitării lor,  pentru eficientizarea relaţionării cu aceştia .
 Obstacolele unei comunicări eficiente cu părinţii sunt:
1.      problemele de ascultare  cauzate de dorinţa cadrului didactic
de a avea numai el iniţiativa ( fapt de altfel conferit prin statutul
instituţional al funcţiei), fapt ce conduce la o falsă impresie, 
potrivit căreia comunicarea cu părinţii este nevoia sa de a-i informa
pe părinţi despre diverse probleme. În realitate, cadrul didactic ar
 trebui să-şi consacre cea mai mare parte  din timpul relaţiilor
cu părinţii receptării  şi primirii de  mesaje din partea acestora.
Ascultarea activă reprezintă în acest sens o bună modalitate de
 relaţionare a managerului şcolar cu părinţii.
2.      falsa / lipsa conexiunii inverse se referă la faptul că, în relaţia
3.       cu părinţii,  cadrul didactic porneşte de la premisa unei comunicări
incorecte cu aceştia, considerând că numai ei au datoria de a asculta orice
 fel de mesaj din partea educatorului. Sunt mulţi părinţi
 inhibaţi în a pune întrebări, chiar dacă nu au înţeles mesajul cadrului
 didactic, după cum şi părinţi, care ,  din motive lesne de ghicit,
lasă prin tăcere ori prin semnale nonverbale impresia că au înteles şi
că sunt de acord cu tot ce a transmis cadrul didactic; disimularea este
atât de convingătoare încât poate prejudicia o comunicare
eficientă şi performantă. Un cadru didactic eficient nu numai că lasă
 spaţiu întrebărilor, ci şi îi provoacă pe părinţi să pună întrebări sau,
 ştiind faptul că părintele are interesul de a nu-l contrazice, trebuie să
se asigure că părintele este în posesia informatiilor corecte.
4.      rezistenţa la critică se constituie unul dintre blocajele cele mai
 frecvente şi greu de depăşit. Controlul mândriei personale şi al
 prestigiului solicitate de anumite situaţii manageriale foarte
dificile, când acţiunile noastre sunt criticate de unul sau mai
mulţi părinţi, trebuie să se constituie ca  elemente normale ale
unei relaţii corecte cu părinţii.Dezvoltarea relaţiilor cu părinţii
nu se pot construi pe duplicitate ori linguşiri, ci pe adevăr,
bun-simţ şi profesionalism.
5.      percepţia selectivă şi subiectivă vizează faptul că, din volumul
mare de informaţii transmise părintilor, cadrul didactic are tendinţa
 de a le vedea numai pe acelea pe care doreşte el să le vadă, ignorând
 faptul că, în rolul său  de manager şcolar,  trebuie să aibă o oarecare
 bază pentru a decide ce mai trebuie să caute  şi la ce să
reacţioneze. Abilităţile cadrului didactic  în relaţionarea cu părinţii
 trebuie să constea şi în a recunoaşte zonele incerte ale unei
abordări subiective a problematicii şcolare în care devine
 necesar obiectivismul colaboratorilor săi .
6.      ascultarea afectivă este o altă barieră in comunicare şi se exprimă prin

gradul de impresionabilitate al unui mesaj, transmis de un părinte, care, formulat
 într-o maniera afectivă, poate vicia recepţia ideilor esenţiale, în favoarea
părintelui şi în defavoarea cadrului didactic.                       
7.      obţinerea informaţiei prin manipulare discretă are în vedere
necesitatea cunoasterii cât mai complete a unei situaţii ori a unui caz ,
 obţinută mai ales prin discuţii cu părinţii inhibati,  fapt ce reclamă din
partea cadrului didactic ca, atunci când este pus în faţa unei
probleme de interes  general, acesta să aibă o conduită  informaţională
 mai atentă în viitor. cadrul didactic cadrul didactic
            8. inadvertenţele de limbaj şi barierele culturale     reprezintă factori
frecvenţi ai neintelegerilor cu părinţii, cu atât mai mult aceştia se consideră
inferiori la acest capitol cadrului didactic. Un limbaj elevat, plin
de termeni psihopedagogici, neologisme, de preţiozitate, poate fi un factor de
blocaj al comunicării cu părinţii. . Un limbaj simplu, direct, adaptat
interlocutorului reprezintă soluţia acestui blocaj. Ascendentul de cultură
constituie un factor de asimetrie normală a relatiei cadru didactic- părinte,
fapt ce îi conferă cadrului didactic autoritate, dar şi responsabilitate în
 transformarea acestui dezechilibru de cultură, printr-o chibzuită cumpătare,
 într-un raport echitabil.


            II.  Managementul comunicării cu părinţii
            Principiul elementar în vederea eficientizării comunicării cu
părinţii este stabilirea unei relaţii de grijă şi preocupare între cadru
didactic- elevi -părinţi.
            Principii călăuzitoare:
1.      Stabileşte relaţii personale de preocupare  şi grijă faţă de toţi
 elevii şi părinţii.
2.      Învaţă-i deopotrivă pe elevi si părinţi principiile structurii de autoritate
 şi fii tu însuţi un model în acest sens. Acordă-le politeţe şi
 respect şi vei obţine politeţe şi  respect.
3.      Dezvoltă şi dă dovadă empatie, altruism, confidenţialitate şi
 disponibilitate.
            4. Tratează-i pe părinţi ca pe nişte parteneri de care ai nevoie în munca ta.
            Modalităţi de comunicare:
1.      Alege o imagine idealizată pentru clasa ta (valori expresive şi
norme explicite şi implicite) în care să implici şi părinţii.
            2. Concentrează-te pe ascultarea activă. 
            3. Transmite-le elevilor ( şi părinţilor) ideea că eşti mândru de ceea
ce ei devin şi de ceea ce ei realizează, fapt care asigură concentrarea ta
 ca manager, precum şi a părinţilor, pe evoluţie (progres), şi nu pe perfecţiune.
4.      Dă-ţi toată silinţa de a nu nutri antipatie faţă de unii dintre elevi
pentru faptele lor, precum şi faţă de părinţii acestora; aceştia nu
 sunt altceva decât persoane care au nevoie de ajutor în schimbarea
care li/ şi-o cer.
5.      Fii destul de "mare" şi de onest ca să admiţi că ai greşit si că poţi uneori
să ceri chiar şi scuze; nici n-ai idee ce câştig enorm de încredere
şi simpatie poţi acumula!
6.      Menţine legătura cu elevii şi cu părinţii acestora chiar şi în afara
şcolii, printr-o convorbire telefonică, un bilet , (caz de boală,
 anumite schimbări intervenite în viaţa elevului , de ex.) care
demonstrează că le eşti solidar şi apropiat.
7.      Transmite-le sau trimite-le părinţilor atât informaţiile negative,
 cât şi cele pozitive cu privire la copiii lor, prezentându-le într-o
serie ce debutează  cu cele pozitive.
8.      În cazul în care toate metodele tale de lucru cu un elev indisciplinat
 eşuează nu ezita să iei legătura cu părinţii (dar fii atent la metoda pe
care o foloseşti) ori cu specialişti, care te  pot ajuta să rezolvi
 situaţia problematică.
9.      Nu discuta situaţia elevului-problemă de faţă şi cu alţi părinţi,
confidenţialitatea este o regulă de bază a activităţilor de gestionare
 a situaţiilor de criză şi a unei consilieri corecte.  
10.  Nu uita că relaţiile de grijă şi preocupare pe termen lung ,
fiind relaţii de natura emotională , trebuie transmise elevilor şi
 părinţilor prin mesaje de genul "Mă bucur", "Mă îngrijorează"
," Mă preocupă".
            11. Dă dovadă de multă răbdare.
            "Nu sunt atât de naiv încât să cred că orice metodă poate avea
 efect pozitiv asupra fiecărui copil" (şi părinte, am adăuga noi!)
 (K. Leman, 1994) , dar din postura pe care ne-a rezervat-o destinul
şi propria vrere, merită efortul!