Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 septembrie 2011

Cum îl poţi învăţa pe adolescent să asculte activ


1) Prima conditie importantă este să ştii să asculţi tu însuţi în mod activ. Dacă în comunicarea cu el, îl întrerupi des, îi vorbeşti răstit sau îl critici, cu siguranţă adolescentul tău nu va fi dispus să te asculte sau să comunice deschis cu tine.

2) Jocuri de rol. Îi poţi propune o activitate distractivă atunci cînd sunteţi în aer liber: o plimbare cu ochii închişi. Stabileşte un punct de plecare şi un punct de sosire. Leagă-l pe adolescent la ochi cu o eşarfă, pentru a te asigura că nu vede nimic şi, în spaţiu liber, fără obstacole periculoase, ghidează-l verbal de-a lungul traseului dinainte stabilit. Va fi nevoie să te asculte cu foarte mare atenţie pentru a putea parcurge traseul pînă la final. De asemenea, tu va trebui sa fii cît mai clar(a) în exprimare. Aşadar, va fi un exerciţiu util pentru amandoi.

3) Cere-i să îţi spuna în cuvintele proprii ceea ce a inţeles din ce i-ai zis. Astfel, te asiguri ca a înţeles corect, dar îi formezi şi obisnuinţa de a reformula mesajul receptat, un principiu important al ascultării active.

4) Incurajează-l să îţi pună întrebări atunci cînd nu a înţeles ceva. Atunci cînd îi povesteşti un eveniment sau  îi explici ceva, întreabă-l din cînd în cînd dacă are întrebări sau dacă a înţeles. Spune-i că atunci cînd nu a înţeles ceva, să îţi adreseze întrebarea în timpul discuţiei voastre.

5) Vorbeşte cu el despre situaţii în care nu a reuşit să comunice cu cei din jur şi ajută-l să îşi dea seama de ce s-a întamplat acest lucru.

Tu cum comunici cu adolescentul tău? Reuşeşti să îl faci să te asculte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu