Totalul afișărilor de pagină

luni, 11 iunie 2018

Lucru pentru vară la matematică

Dragi elevi, matematica este disciplina  care vă crează cele mai  mari probleme la şcoală. Matematica necesită un  efort mintal sporit pentru a o  asimila.  Este foarte  important ca  vara să exersaţi. Deacea, mai  jos, vă propun un şir de exerciţii pentru vacantă.
I.                    Capitolul FRACŢII. Pentru a însuşi mai uşor fracţiile, trebuie toată vara să vă alimentaţi sănătos şi să împărţiţi orice produs, în mod  egal, cu apropiaţii voştri. Uneori  chiar direct sau invers proporţional cu vârsta acestora. Asfel veţi ajunge la un numitor comun.
II.                 Capitolul ECUAŢII. Pentru a afla necunoscutele din ecuaţii este foarte important să comunicaţi cât mai  des  cu persoanele dragi. Iar multimea soluţiilor ecuaţiilor date are, de fapt, un singur element: S={Iubire necondiţionată}. Internetul şi mijloacele IT  nu fac parte din DVA(domeniul valorilor admisibile).
III.             GEOMETRIA. Este puţin mai greu de explorat, dar nu imposibil. Este necesar ca în fiecare dimineaţă să desenaţi prin aer o mulţime de figuri geometrice cu membrele posterioare si superioare.  Mai mult ca atât, puteţi chiar să confecţionaţi corpuri geometrice, cu ajutorul corpului propriu. De exemplu, ghemuindu-vă şi rostogolindu-vă pe podea, vedeţi cum se mişcă o un corp sferic pe o suprafaţă plană. Făcând  sfoara puteţi urmări creşterea  marimii unghiului, de la ascuţit  - drept – obtuz –alungit.
IV.              POLIEDRE şi CORPURI ROTUNDE. Cel mai bine o să le studiaţi, dacă o veţi ajuta-o pe mama în bucătărie: la spălat vase de formă conică, cilindrică, prisme, piramide ş.a. sau la curăţat legume, care pot avea aceeaşi formă, iar apoi preparând salate din ele.
Şi in sfârşit PROBLEME DE MIŞCARE. O să le exploraţi mai uşor dacă o să implimentaţi în modul sănătos de viaţă – mişcarea  la aer liber împreună cu familia. Aceasta este metodă perfectă de a rezolva şi problemele de sănătate.
Eram să uit – la capitolul PROBABILITATE  ar fi bine să examinaţi cazurile posibile şi cazurile favorabile de a pleca la munte sau la mare, cu siguranţă, dacă faceţi raportul, obţineţi un eveniment sigur, doar ştiţi prea bine că P=m/n=1
Tot ce faceţi frumos şi bun, scrieţi într-o agendă utilizând grafice şi diagrame,  ca nu cumva să uitaţi noţiunile referitoare la capitolul Statistica Matemtică şi elemente de interpretare a datelor. (cercetările au arătat că, agenda, a fost obiectul comun, care l-au deţinut toţi oamenii de succes din lume).
FUNCŢIILE, capitolul, care pentru unii e prea complicat,  este uşor de atins, amintindu-vă că funcţia este echivalentă cu dependenţa. Toţi depindem de părinţii noştri, pentru că ei ne-au dat viaţă. Tot ce faceţi trebuie să puneţi în corespondenţă cu predecesorii voştri,  manufestăndu-le constant recunoştinţă şi mulţumire. Aveţi grijă ca domeniul de valori din jurul vostru să fie unul axat pe respect, bunătate, onestitate, sinceritate, grijă, corectitudine,  răbdare, asumarea responsabilităţilor şi multe altele, care aplicându-le în viaţa cotidiană, precum aplicăm formulele în matematică, cu siguranţă lumea va deveni mai bună.
Cu mult drag şi înaltă consideraţiune a voastră
profesoară de matematică
Elena Boldurescu


duminică, 10 iunie 2018

Targ de caritate "Bogatiile toamnei"

Cea mai frumoasa clasa de craciun

Cea mai frumoasa clasa de craciun, Abraziv

Festivalul național de teatru ”Ostende”, 2018, clasa a IX-a

Examene de absolvire a gimnaziului

Educație prin teatru...


Educație  prin teatru...
”Lumea intreagă e o scenă și toți oamenii – s actori” – William Shakespear
         Teatrul este un instrument de cunoaștere care ne ajută să descoperim esența, având o deosebită importanță practică, privită atât din punct de vedere pedagogic cât și psihologic.
         Avantajele educației prin teatru vizează trei aspecte :
-social-civic,
-individual,
-lingvistic.

         Pe dimensiunea social-civică teatrul oferă tehnici de învățare în grup dezvoltând astefel abilități sociale. Teatrul poate fi și o metodă de educație care poate interveni în formarea unui tânăr când învățământul nu este sufucient. Este o formă de activitate prin care elevii își dezvoltă cultura generală își manifestă creativitatea , își desăvârșesc educația.

         Din punct de vedere a formării particularităților individuale a copilului, teatrul ca metodă alternativă de educație are drept scop :
• Creșterea nivelului de focalizare a atenției,
• Extinderea volumului de memorare verbală și vizuală,
• Promtitudinea reacției,
• Capacitatea de concentrare,
• Creșterea abilității de a exprima propriile emoții de autocontrol al reacțiilor de furuie și impulsivitate ,
• Stimularea inițiativei și independenței în actiune.

         Pornind iarăși de la celebrul, William Shakespear care a spus ”Peștii se prind cu undița iar oamenii cu vorba” , scoatem în evidență importanța competentelor lingvistice necesarte oricărei persoane a secololui XXI, care presupune abilitatea de a exprima şi interpreta gânduri, sentimente şi fapte, prin transpunerea în scenă a personajului artistic, un instrument didactic ce capătă viață când este jucat de actorul care este copil. Prin acest personaj se stabilește ușor un raport de încredere. În fața lui copilul se simte liber, inhibițiile dispar, nu mai este stingher. Însușirea deprinderilor de compoprtare și adaptare la situații noi se produce mai ușor si mai rapid prin intermediul personajului.

         Prin conținutul fragmentelor, poveștelor, scenetelor pieselor de teatru , jocului, actul educațional are un aport substanțial în dezvoltarea personalității copilului. Teatrul este un instrument foarte potrivit în educația copilului care nu face o distincție clară între joc și învățare.
         Activitățile teatrale desfășurate in Gimnaziul Ion Luca Caragiale urmăresc transformarea elevului nu neapărat într-un actor ci într-o personalitate proactivă, aptă să comunice eficient , să lucreze în echipă, prin piesele poveștile puse în scenă, prin personajele interpretate .
         Montarea spectacolelor , care este obligatorie începând cu clasa întâi și finisând cu clasele absolvente, reprezintă un procedeu didactic eficient menit de a stimula încrederea și stima de sine a copiilor , de a combate timiditatea și frica , de a dezvolta creativitatea și imaginația.
         Piesele puse în scenă nu fac altceva decât să îmbogățească deplin cunoștințele generale ale elevilor.
         Lecțiile de actorie , arta vorbirii , mișcare scenică oferă elevilor noștri posibilitatea de a intra cu sinceritate în pielea unor personaje, de a le da viață acestora, devenind astfel convingători prin mesajul transmis publicului. Impicarea copiilor în piesele de teatru pornind de la regie, joc, scenariu le furnizează acestora mai multe cunoștințe despre lume, realizându-le astfel o extindere a experienței de viață.
         Părinții care doresc să -și stimuleze copilul și să-l ajute să se dezvolte armonios ar trebui să opteze la o instituție care promovează educația prin artă Gimnaziul ”Ion Luca Caragiale”, ca instituție de învățământ de stat, având la bază realizarea Curricula Nationale, vine să satisfacă această opțiune prin intermediul artei teatrale.
Elena Boldurescu, director, gimnaziul cu profil teatral “Ion Luca Caragiale”