Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 12 iunie 2013

Articol publicat in volumul "Experiente didactice", Romania, Buzau 2013


Metode interactive de predare – învăţare – evaluare a matematicii în gimnaziu.
Elena Mahu, profesoară de matematică,  gimnaziul ”Ion Luca Caragiale”, or. Chișinău, Republica Moldova.
,, Un elev nu este un vas pe care trebuie să-l umpli,
 ci o flacără pe care trebuie să o aprinzi...”

Copilul este un proiect “aruncat” în lume, aflat într-o stare de “facere”, pentru ca apoi, devenit adult, să se formeze continuu de-a lungul vieţii. Şcoala nu trebuie înţeleasă ca fiind locul unde profesorul predă şi elevii ascultă. Învăţarea devine eficienta doar atunci când elevii participă în mod activ la procesul de învăţare.
Scopul major în  activitatea mea de pedagog, este de a transforma produsul activităţii mele, adică lecţia de matematică, într-un demers atractiv, interesant unde elevii să vina cu plăcere, să-şi valorifice la maximum inteligenţa matematică  de care dispune fiecare copil în diferită măsură.
   Învăţarea activă înseamnă, conform dicţionarului, procesul de învăţare calibrat pe interesele /nivelul de înţelegere /nivelul de dezvoltare al participanţilor la proces. Altfel spus, dacă elevii îşi construiesc cunoaşterea proprie, nu înseamnă însă că fac acest lucru singuri, izolaţi. Să nu uităm că omul este o fiinţă fundamental socială. Promovarea învăţării active presupune şi încurajarea parteneriatelor în învăţare. În fapt, adevărata învăţare, aceea care permite transferul achiziţiilor în contexte noi, este nu doar simplu activă (individual activă) ci INTERACTIVĂ!
Experienţa personală mi-a demonstrat că  metodele colaborative evidenţiază efectul benefic al interacţiunii elevilor. Gruparea şi sarcinile în care membrii grupului depind unul de celălalt pentru realizarea rezultatului urmărit arată că:
  • elevii se implică mai mult în învăţare decât în abordările frontale sau individuale;
  • odată implicaţi, elevii îşi manifestă dorinţa de a împărtăşi celorlalţi ceea ce experimentează, iar aceasta  conduce la noi conexiuni în sprijinul înţelegerii;
  • elevii acced la înţelegerea profundă atunci când au oportunităţi de a explica şi chiar preda celorlalţi colegi ceea ce au învăţat.
Din perspectiva formării competenţelor activitatea profesională a profesorului de matematică se fundamentează pe:
Crezul instruirii active (Kees Both):
Ce aud – uit!
Ce aud şi văd - îmi amintesc puţin!
Ce aud , văd şi întreb sau discut cu cineva – încep să înţeleg!
Ce aud, văd, discut şi fac – însuşesc şi mă deprind!
Ce redau altcuiva – învăţ!
Ceea ce pun în practică mă transformă!
Metodele interactive necesită o pregătire atentă din partea  profesorului: ele nu sunt eficiente decît in condiţiile respectării regulilor jocului”. Avantajul major al folosirii acestor metode provine din faptul că ele pot motiva şi elevii care au rămâneri în urmă la matematică.
        Exemple  de activităţi desfăşurate cu elevii  pe baza aplicării metodelor interactive în lecţiile de matematică din gimnaziu le prezint majos:
Metoda cubului este o strategie care facilitează analiza unui subiect din diferite puncte de vedere. Aceasta implică folosirea unui cub ce are scris pe fiecare faţă unul din cuvintele: descrie, compară, asociază, analizează, aplică, argumentează. Am folosit metoda atît la lecţii de sistematizare şi recapitulare, dar şi la lecţii de predare-învăţare. De exemplu în lecţia de geometrie de la clasa a VIII-a „Dreptunghiul. Elemente. Proprietăţi, criterii”, indicaţiile pe cele şase feţe au fost:
- descrieţi dreptunghiul;
- comparaţi elementele dreptunghiului cu cele ale paralelogramului;
- asociaţi, stabiliţi definiţia şi proprietăţile specifice dreptunghiului;
- analizaţi veridicitatea rezultatelor obţinute prin măsurarea diagonalelor şi a unghiurilor;
- aplicaţi:rezolvarea problemei „În dreptunghiul MNPQ, O este punctul de intersecţie al diagonalelor. Aflaţi: a) perimetrul dreptunghiului dacă MN=3,5 cm şi NP=0,5 dm; b) MN +QN, dacă MO=4,12 cm”.
- argumentaţi: de ce , în următoarele cazuri, patrulaterul convex ABCD (cu O punctul de intersecţie al diagonalelor) este dreptunghi:
a) AB || DC, AD|| BC şi m(<ABC) = 900;
b) OA=OC=5 dm şi OD=OB=50 cm;
c) AB=DC=12 cm, AD=BC=0,8 m şi m(<ABC)=900;
d) AB=DC=10cm, AB||DC şi m(<ABC)=900.
Metoda predării/ învăţării reciproce este o strategie instrucţională  de învăţare a tehnicilor de studiere a unei teme propuse. Elevii sunt puşi să joace rolul profesorilor ,instruindu-şi colegii.  Etapele metodei:
1.      explicarea scopului şi descrierea metodei şi a celor patru strategii.
2.      împărţirea rolurilor elevilor
3.      organizarea pe grupe
4.      lucrul pe tema propusă.
5.      realizarea învăţării reciproce
6.      aprecieri, completări, comentarii.
Exemplu:  Am aplicat această metodă la clasa a VII-a  într-o lecţie de predare la geometrie cu tema: ,,Suma măsurii ungiurilor unui triunghi.  Teoreme unghiului exterior’’ Elevii sunt anunţaţi că vor lucra pe echipe. Fiecare extrage dintr-un bol un bileţel pe care este scrisă una din literele  R, Î, C, P. Cei care au extras aceeaşi literă vor forma un grup. Se precizează ce simbolizează literele: R (rezumatorii), Î (întrebătorii), C (clarificatorii), P (prezicătorii). Explic fiecărui grup ce are de făcut:
1.      Rezumătorii vor rezuma cunostinţele despre elementele geometrice propuse spre studiu. Definirea triunghiului şi enumerarea elementelor sale. Definirea unghiului exterior al triunghiului. Rezumarea noţiunilor cunoscute despre aceste elemente.
2.      Întrebătorii formulează întrebări referitoare la găsirea unor noi proprietăţi. Ce se intâmplă daca vom construi o dreapta paralelă la o latură a triunghiului printr-un vârf al acestuia ? Putem folosi criteriile de paralelism pentru a găsi  unghiurile congruente care se formează? Cum putem afla măsura unui unghi exterior al triunghiului?
3.      Clarificatorii pornind de la ideile colegilor demonstrează şi enunţă proprietăţile triunghiurilor.
4.      Prezicătorii analizează ce efecte au aceste proprietăţi în triunghiul isoscel, în triunghiul echilateral, în triunghiul dreptunghic isoscel.
Povestiri cu subiect dat. Se alege un concept matematic: triunghiul dreptunghic şi se cere elevilor să creeze o povestire în care personajul principal este conceptul ales, iar alte personaje sunt ,,rudele” acestuia-cum ar fi triunghiul oarecare şi dreptunghiul. În acest fel elevii ajung în mod natural la caracterizarea unei noţiuni sesizând asemănările şi deosebirile dintre noţiunea nouă şi alte noţiuni studiate anterior.
Exemplu:,,Salut! Sunt un triunghi şi am un prieten cu care ma înţeleg foarte bine. Să vă spun cum ne-am împrietenit:
        Era o familie de patrulatere. Unul din ei era paralelogramul, fratele pătratului şi verişorul dreptunghiului…Intr-o zi, ne-am dus să ne înscriem într-un club de matematică. Ca să fim acceptaţi trebuia să ne desenăm şi să ne aflăm perimetrele şi aria. El a reuşit eu nu! Aşa că vreau să mă ajutaţi voi.”
Joc de rol. Jocul de rol se realizează prin simularea unei situaţii, care pune participanţii în ipostaze care nu le sunt familiare, pentru a-i ajuta să înţeleagă situaţia respectivă şi să înţeleagă alte persoane care au puncte de vedere
Exemplu: Un joc de rol poate fi : liniile importante din triunghi discută  între ele-ce îsi spun?
            Se împart rolurile,se stabileşte modul de desfăşurare al jocului,se pregătesc fişele cu descrierile de rol şi sunt instruiţi elevii cu desfăşurarea propriu-zisă. Fişele pot puncta câteva dintre proprietăţile pe care ,,actorii” le pot invoca: ,,noi, înălţimile suntem mai importante,pentru că ajutăm la calcularea ariilor” şi să ajungă la asemănări: ,,de fapt în triunghiul isoscel suntem surori gemene”,etc. După desfăşurarea jocului sunt utile următoarele întrebări:   A fost o interpretare conformă cu realitatea? Ce ar fi putut fi diferit în interpretare? Ce alt final ar fi fost posibil? Ce aţi învăţat din această experienţă?
Procesul de predare-învăţare-evaluare înseamnă mai mult decât o mulţime de strategii de învăţare, iar unele metode ar trebui să facă parte din repertoriul fiecărui profesor. Una dintre aceste metode este Eseul de cinci minute. Este o activitate de scriere a unei reflecţii scurte despre o temă şi este un text scris informal- importante sunt ideile şi nu scrisul.
Derularea activităţii:
1.      Anunţarea elevilor să scrie foarte pe scurt despre subiectul propus
2.      Anunţarea temei
3.      Cronometrarea elevilor – cu acordarea unui minut in plus in caz de necesitate
Elevii pot păstra eseul în propriul jurnal de învăţare sau să fie utilizat pentru evaluare.
Eseul de 5 minute are rolul de a capta ideile şi poate fi utilizat la începutul, mijlocul sau la finalul unei lecţii. Utilizat la sfârşitul lecţiei, eseul de 5 minute oferă profesorului  informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, în acea lecţie, în plan cognitiv/ intelectual. Cerinţe pentru un astfel de eseu :
  • Să scrie despre o noţiune învăţată în această lecţie.
  • Să formuleze o întrebare/ nelămurire pe care o mai au în legătură cu lecţia.
Exemple de eseuri scurte în cadrul altor metode ( metoda cubului- compară): Asemănări şi deosebiri între criteriul de divizibilitate cu 3 şi 9; Asemănări şi deosebiri între procedeele de calcul pentru c.m.m.d.c. şi c.m.m.m.c.; Asemănarea şi deosebirea între corpurile  geometrice studiate. 
            Proiectul constituie o metodă complexă de evaluare, individuală sau de grup. Subiectele, în prima perioadă de aplicare le stabileam din timp, dar după ce s-au obișnuit cu acest tip de activitate elevii înșiși propuneau subiectele. Este obligatoriu ca elevii să dispună de anumite precondiții:
  • să prezinte un anumit interes pentru subiectul respectiv;
  • să cunoască dinainte unde își vor găsi resursele materiale;
  • să fie nerăbdători în a crea un produs de care să fie mîndri;
  • să spere că părinții vor fi înțelegători și interesați de subiectul ales.
Un moment foarte important,  în activitatea desfăşurată ca professor de matematica, este formarea atitudinii pozitive a elevilor faţă de matematică ca obiect de studiu şi faţă de ora de matematică  desfăşurată în clasă. Pentru a evalua acest aspect aplic periodic chestionare de tipul Fii sincer cu tine fii sincer cu noi, iar la sfîrşitul fiecărui an de studiu le propun elevilor şi părinţilor să copmpleteze bileţele Propuneri şi sugestii pentru profesoara de matematică. În urma analizei acestor instrumente didactice valorific demersul didactic propriu sau iau anumite decizii care urmează să mentină unele aspecte sau să îmbunătăţescă actul educaţional desfăşurat.
  

      

marți, 5 martie 2013

Dedicatie femeelor


FEMEIE EŞTI


Adrian PĂUNESCU
Aşa e mama, şi a fost bunica
Aşa suntem femei între femei
Fără nimic
Şi nu însemnăm nimica
Doar nişte ele, ce-i slujesc pe ei
Suntem veriga firului de aţă
Din fiecare lanţ făcut din doi
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi.
Ei neglegenţi pe cît sunt ele calme
Şi încurcând, ce le limpezesc
Ei - numai tălpi şi ele – numai palme
Acesta e destinul femeiesc
În fond ce fac femeile în lume?
Nimic măreţ, nimic impunător
Schimbîndu-şi după ei şi drum, şi nume,
Pun lucrurile doar la locul lor.
Cu atîţia paşi cît au făcut prin casă
Şi pentru care nici o plată cer
De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă
Ar fi ajuns şi dincolo de cer.
Ei fac ce fac, şi tot ce fac se vede
Cînd strică ei-repară ele tot,
De aceea, nimeni nu le crede
Cînd calm îmbătrînesc şi nu mai pot.
Aşa e mama şi a fost bunica,
Aşa şi eu la rîndul meu voi fi.
Ce fac în fond femeile-nimica
Decît curat, şi uneori copii.
Adrian PĂUNESCU