Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

MOTIVAREA CADRELOR DIDACTICE

Managementul resurselor umane
,, O EDUCATIE SOCIALĂ BINE FACUTĂ POATE ÎNTOTDEAUNA SĂ SCOATĂ DIN SUFLET, ORICARE AR FI EL, PARTEA FOLOSITOARE PE CARE O CĂUTASE " 
VICTOR   HUGO

Motivarea este metoda prin care un manager ii determina pe angajati sa-si stabileasca o pozitie cat mai aproape de maxim.Functia de motivare are drept scop stimularea angajatilor in obtinerea de performante si recunoasterea faptului ca indivizii sunt unici si ca tehnicilemotivationale trebuie sa corespunda fiecarui individ.cuprinde urmatoarele activitati : evaluarea performantelor, recompensa, analiza, proiectarea si reproiectarea posturilor.
Motivatia individuala este maxima atunci cand subordonatul este constient de propria lui valoare, lucreaza in cadrul unei structuri care il solicita si ii pune in valoare abilitatile.De aceea , elaborarea unei strategii in domeniul motivatiei personalului didactic se recomanda 5 etape :
1.Analiza teoriilor motivationale ;
2.Analiza obiectivelor strategice ale organizatiei de invatamant ;
3. Elaborarea variantelor de strategii motivationale ;
4. Realizarea de consultari la toate nivelele managementului ;
5. Aplicarea si reevaluarea permanenta a strategiei motivationale.
Sa oferi mijloacele pentru satisfacerea nevoilor, asteptarilor, aspiratiilor pe care cadrele didatice doresc sa si le indeplineasca, inseamna sa oferi un climat motivational.
Motivarea este vitala pentru orice munca daca dorim ca oamenii sa depuna efort in ceea ce fac si sa indeplineasca sarcinile de buna voie si cat pot de eficient.
Profesiunea de educator are un statut aparte, prin complexitatea si misiunea pe care o are de indeplinit : formare unor personalitati autonome intgrabile social, cu capacitati de gandire critica si creativa si un profil moral autentic.
,, Meseria de profesor este o mare si frumoasa profesiune, care nu seamana cu nici o alta, o meserie care nu se peraseste seara, odata cu hainele de lucru. O meserie aspra si placuta, umila si mandra, exigenta si libera, o meserie in care mediocritatea nu e permisa, unde pregatirea exceptionala este abia satisfacatoare, o meserie care epuizeaza si invioreaza,........ingrata si plina de farmec »
In societatea contemporana, statutul social al profesorului, insa, pare mai degraba statutul clasei mijlocii..Desi este o profesie respectata, nu-si mai gaseste solicitare. Poate ca nu confera destinatorului putere, influenta sau venituri superioare !
De aceea, managerul are un rol important in motivarea acestei categorii profesionale, dezavantajata din punct de vedere material  si social.   
Scopul managerului este de a imbunatatii performanta prin motivare.

Rolurile cadrelor didactice

1.Procesul didactic
2. Managementul clasei de elevi.
3.Consiliere scolara.
4. Dezvoltare profesionala
5. Dezvoltare institutionala.
6. Parteneriate sociale si educationale.
7. Model de conduita.
De retinut este faptul ca toti tanjim dupa apreciere si recunoastere si am face orice sa le ontinem.Dar nu trebuie sa mintim, caci nu este cazul sa fi flatati.Vorbind despre schimbarea oamenilor, daca dorim sa le insuflam celor cu care venim in contact, dorinta de a-si valorifica toate comorile adanc ascunse in inimile lor, putem sa implinim mai mult decat sa-i schimbam...Putem sa-i transformam pur si simplu. Cum ?
Am sa citez cuvintele intelepte ale lui William James, unul dintre cei mai distinsi filozofi si psihologi americani :

,, Fata de cum ar trebui sa fim, suntem numai pe jumatate treji. Folosim doar o mica parte din resursele noastre fizice si mentale. In linii mari, Individul uman nu se apropie nici pe departe de limitele sale. Poseda anumite capacitati pe care, de obicei, nu se pricepe sa le foloseasca. »

Managerul trebuie sa-si valorifice capacitatea fermecata de a lauda oamenii si a le inspira dorinta de a-si realiza potentialul latent.Sub o ,, ploaie » de critici, capacitatile se ofilesc.......
Incurajarea, le face sa reinvie !
Laudati cea mai neinsemnata imbunatatire si cel mai mic progres !
Aprobati cu insufletire si laudati din ,, belsug » !
Crutati amorul propriu al celorlalti !
Modalitati de crestere a satisfactiei muncii

-alegerea profesiunii si a locului de munca in functie de propriile aptitudini si inclinatii ;
-imbunatatirea conditiilor fizice si a calitatii estetece a locului de munca ;
-constiinta utilitatii sociale e muncii ;
-profesionalismul ;
-pariciparea la rezolvarea problemelor grupului de munca ;
-imbunatatirea relatiilor interumane, prin dezvoltarea unor relatii pozitive, de colegialitate si prietenie intre membrii grupului

Ce cred profesorii despre satisfactia muncii de dascal ?
Surse de satisfactie

1.Continutul muncii de profesor si reletiile cu elevii.
2.Conducerea scolii.
3.Performantele elevilor.
4.Relatiile cu colegii.
5.Atmosfera generala din scoala.
6.Dotare materiala a scolii.
7.Prestigiu social al profesiunii.
8.Salariul
Un aspect pozitiv este faptul ca una din cele mai puternice surse de satisfactie profesionala o constituie conducerea scolii , aceasta fiind considerata ca cea mai putin generatoare de stres.

In loc de incheiere............

,, Nici o profesiune nu cere posesorului ei atata competenta, daruire si umanism ca cea de educator, pentru ca in nici una nu se lucreaza cu un material mai pretios, mai complicat si mai sensibil decat omul in devenire......ancorat in prezent, intrezarind viitorul si sondand dimensiunile posibile ale personalitatii, educatorul instruieste, educa, indeamna, dirijeaza, cultiva si organizeaza, corecteaza, perfectioneaza si evalueaza neincetat procesul formarii si desavarsirii calitatilor necesare omului de maine »